Tuesday, February 7, 2012

Objective Type Questions of Communication Skills

Communication Skills for D COM PART II
Objective type Questions
SECTION 1 Short Answer of Questions
Chapter 1.................Communication
1-What is the definition of Communication?
Ans. Mutual exchange of useful information through written oral or non verbal manners to achieve an object is called communication.
Or
A process of transmitting and receiving a message through the word of mouth, in written form or through body language to produce a response.
2-What are the meanings of Latin words 'communico' and 'communis'
Ans. Communico means to participate or impart and communis means common.
3-What are the three elements of communication?
Ans. i) Purpose of communication
ii) Know your audience
iii) Select the media
4-What are the main steps of the communication process?
Ans. 1-Sender 2. Encoding 3.Message 4.Receiver 5. Decoding 6.Act 7.Feed back 8.Follow up
5-What is decoding?
Ans. It is the translation and interpreting of the message for understanding it.
6-What are objectives of communication?
Ans. writes three objectives of communication
i) to inform
ii) To persuade and iii) to solve the problem.
7-What are the benefits of communication?
1- It is life blood of an organization
2-It helps in smooth functioning
3- It helps in planning
4-In making and implementing decision
5-Builds public relations
8-What is importance of communication in an individual's life Or in one's personal career?
Ans. It is helpful in performing duties, for promotion and professional reputation.
9-What is the great global value?
12Ans. Communication is a great global value.
Chapter 2........Communication Process
10-What is communication process?
Ans. Step by step flow ( ) of a message from the sender to receiver is called communication process.
11-What are the steps of communication?
Ans. Conception/perception 2-Encoding3-Tranmission4-Reception5-Decoding 6.Feedback
12- What are the elements or components of communication process?
1-Context 2-Sender 3-Message 4-Channel or Media 5-Receiver 6-Fedback
13-What is Context?
The situation in which the message is thought conceived and created is called context.
14-What is decoding and who is decoder?
The translation of the message to understand it is called decoding and the person who does so is decoder.
15-What is encoding?
The formulation of message is called encoding and the person who creates the message is called encoder.
16-What is feedback?
The reaction or response of the receiver that reaches the sender is called feedback.
17-What is media?
The channel or source through which message is carried to the receiver.
18-What are the barriers of communication?
A few barriers are;
1-Semnatic
2-Physical
3- Mechanical
4-Perceptual
Chapter 3 .......Kinds of communication
19-What are the major kinds of communication?
There are two major kinds of communication
1-verbal communication
2-non verbal communication
20-What are the two kinds of verbal communication?
These are written and oral communication
21-What is verbal communication?
The communication which involves words either these are written or spoken is called verbal communication
22-What is non verbal communication?
The kind of communication which does not involve spoken words is called non verbal communication. It consists of body language
23-What is body language?
The gestures and motions of body including our tone which we use during our conversation are called communication.
24-What is oral communication?
Sending message through the spoken words is called oral communication
25-What are the three aspects of non verbal communication?
These are
1-Appearance; how a thing, place or person looks
2-Body language; motions and gestures of body
3-Silence, time, space and colour
26-What is kinesics?
Ans. Body language is called kinesics.
27-What are the four aspects of kinesics?
1-Facial Expressions 2-Body Movements' 3-Smell and Touch 4-Voice Quality
28-What is paralanguage?
Ans. The non lexical aspect of communication as intonation, hesitation noises, gesture, and facial expression
29-What do you mean by proxemics?
The space around the speaker is called proximics. It also includes the arrangement of the space and way of using it.
Chapter 4............7 C's of Communication
30-What are 7 C's of effective communication?
Ans. The principles and qualities of good communication begin with the letter C that is why these are called Seven C's.
These are:
1. Clearness 2. Conciseness 3. Completeness 4.Correctness 5.Courtesy 6. Consideration and 7.Concreteness
31-What is Conciseness?
Ans. To say more in less words or fewer words
32-What is Correctness?
Ans. Accuracy of form language and expression is called Correctness
33- What is Consideration?
Ans. Focusing on the listener or reader, on 'YOU' instead of 'we' or 'I' is called Consideration.
34-What is concreteness?
Ans. To be vivid definite and specific is called concreteness.
35- What is Clarity or Clearness?
Ans. To convey the message in simple and easy language so that the receiver may understand it easily is called clarity.
36-What is completeness or comprehensiveness?
Ans. To convey full information about the facts to the reader is completeness.
37-What is courtesy?
Ans. To express good polite and sincere attitude while exchanging information is called courtesy.
38-What are the 5 W's of completeness?
Ans. These are What, When, Where, Why,
Chapter 5--------------------Listening skills
39-What is listening skill?
Ans. Hear to understand is called listening. It involves not only ears but also mind.
40. What is listening according to Lannon and Dumont?
It is a complex process of receiving deciphering accepting and storing the heard voices.
41-what kind of skill listening is?
Ans. Listening is a decoding or receptive skill.
42-What is the purpose of listening?
Ans. The basic purpose of listening is to get information. Other purposes may include analysis, inspiration, relaxation and socialization.
43-What are the main kinds of listening?
Ans. There are two basic kinds of listening
1-Active listening 2-Passive listening
44-What is active listening?
Ans. When a listener intentionally listens something with the involvement of mind, it is called active listening.
45- What is passive listening?
Ans. Hearing without intentional effort to understand is called the passive listening.
46-what are the barriers in the way of listening?
Ans. These are
1-Fake attention, 2- Lack of interst3- Prejudiced views and 4-Semantic stereotypes (the meaning of a word, phrase, sentence, or text is called semantics).
47-Write a few techniques that can improve listening skill?
Ans. Prepare for listening 2-possess proper attitude towards the speaker and the speech 3-be attentive 4- take notes 5-anaylse and summarize.
48-Write some general kinds of listening?
Ans. Appreciative listening, informational listening and evaluative listening are the general kinds of listening.
50-What is deciphering?
Ans. Deciphering means assigning of meanings to voices.
51- What is Accepting in listening process
Ans. To interpret or understand the message as the speaker intends is called accepting.
52- How much time we spent in listening?
Ans. We spend 45% of our time in listening.
.Chapter 6 ------------------------Speaking
52-What is speaking?
Ans. it is a communication skill in which message is conveyed through speaking.
53- How much time we spend in speaking?
Ans. We spend 30% of our time in speaking.
54- What is the purpose of speaking?
Ans. The main purpose of speaking is to convey our message or inform other. Other purposes are to persuade, stimulate, entertain, emphasise, instruct and to explain.
55- What are the barriers to speaking?
Ans. Lack of purpose ,lack of planning, poor atmosphere and body language, wrong selection of words, ignoring the audience and defective delivery are the main barriers to speaking.

56- Write some techniques to improve listening?
Ans. To prepare, to determine the purpose, to know the situation, to make an outline, to choose the main idea, to overcome nervousness and display of proper physical behaviour are some techniques that can improve speaking skill.
57-What is pronunciation?
Ans. Pronunciation is the method of uttering the words.
58- What is vocal behaviour?
Ans. Vocal behaviour means the accent, volume, tone speed, voice quality and pronunciation of the speaker.
59- How can we plan a speech?
Ans. There are 8 steps of planning a good speech
1-Determine the purpose
2-know the audience
3-Keep in mind the situation
4-select the main idea
5-research the topic well
6-organise the collected data in logical manner
7-select the visual aids
8- rehearse and revise the speech
Chapter 7..................Oral presentation
60- What does oral presentation mean?
Ans. A spoken statement is called oral presentation. It is the second name of speech.
61-What are the kinds of oral presentation or speech?
Or
What are the methods of Delivery?
Ans. There are four kinds of oral presentation or speech?
1-Manuscript reading
2-Memorised speech
3-exteporaneous speech(prepared)
4-Impromptu speech(unprepared)
62-What is manuscript reading?
Ans. Reading out the speech from the paper is called manuscript reading. It is used for long and technical speeches.
63- What is memorised speech?
Ans. The speaker writes memorise and deliver the speech.
64-What is extemporaneous speech?
Ans. The speech is prepared and is delivered with the help of written outline note cards and visual aids.
65- What is impromptu speech or delivery?
Ans. It is an unprepared speech and the speaker is required to speak on the occasion according to the situation. It is always un expected and hence difficult to deliver.
66-What are visual aids?
Ans. These are the graphic aids including pictures charts graphs, diagrams and tables.
67-What is pitch?
Ans. Pitch is the highness or lowness of the speaker’s voice. It is also quality of a sound governed by the rate of vibrations producing it.
68-What is volume?
Ans. Volume is the loudness or the softness of the voice.
69-What is vocal quality?
Ans. It is quality of sound that enables us to identify the voice of different persons.
70-What is the function of stress?
Ans. Stress on important points or words impresses the listeners.
Chapter 8.........................Reading skill
71-What is reading?
Ans. Reading is a process by which we try to understand the text.
It is skill of understanding the written material by knowing the meanings and the combination of words.
72. What are the principles of reading?
Ans. Following are the principles of reading.
1-Select the relevant material 2-Conducive atmosphere 3-Effective use of eyes 4-Read actively 5- Proper speed 6-Practice reading 6- Improve vocabulary 7- Sit not lie during reading
73. What is scanning?
Ans. To read the text quickly to get the relevant piece of information.
74. What is skimming?
Ans. Skimming is the quick reading of the text to get overall meaning or gist of the text.
75. How much time we spend in reading?
Ans. What are the kinds of reading?
Ans. These are the kinds of reading
1- Intensive reading 2- Extensive reading 3-Skimming 4- Scanning
76. What is intensive reading?
Ans. Reading with full attention to get the utmost from each and every word.
77. What is extensive reading?
Ans. The reading of the longer texts to get additional information or pleasure.
78. Describe the reading process?
Ans. The reading process consists of the following steps
1-reading, 2. Thinking, 3 Studying pictures 4-Taking notes and 5-Reviewing the read material.
79-what is guessing?
Ans. The reader guesses about the text or the book by knowing its beginning, middle and end.
80. What is Previewing?
Ans. To know something about the text before reading it completely. It is done by reading the title, contents, last page, back cover and the introduction.



Chapter 9 .......................Comprehension
81. What is comprehension?
Ans. Comprehension is a process of knowing the reader’s ability of understanding the text by asking questions about the given text.
82. What does context means?
Ans. context means words or sentences around a given word or phrase.
83. What is précis?
Ans. précis is a French word which means summary or gist of a text.
Chapter 10 Writing skills
84. What is writing?
Ans. Conveying the message in the form of phonetic symbols or written words is called writing.
85. What are the major aspects of writing?
Ans. These are;
1. Mental aspect 2. Mechanical aspect
1. Mental Aspect consists of knowledge of language grammar, vocabulary and usage.
2. Mechanical aspect consists of knowledge of punctuation and spellings.
86. What are the stages or phases of writing?
Ans. These are; (I)Planning or Manipulation ii)Structuring iii)Communication
87. What are the major kinds of writing?
Ans. These Are 1. Controlled Writing which consists of substitution tables, dictation and copying exercise.
2. Guided Writing that prepares the writer to organise ideas and write them in systematic manners.
3. Free Writing, It includes the writer ability to write on any topic asked by the teacher or any examiner.
88. What are the principles of writing?
Ans. In order to write well following principles are always considered ;
1-Purpose of writing should be clear 2- Know the reader 3-Gather your ideas and information 4-Arrange your ideas in a logical order 5- Adopt natural style of writing 6- Write legibly.
89. What is Prewriting?
Ans. It is planning of your writing.
90. What is proofreading?
Ans. Reading carefully to check the spelling, grammar and punctuation mistakes in the writing is called proofreading.
Chapter 11 .......................Writing Letters
91. What is a business letter?
Ans. Written correspondence between business people is called business letter.
92. How many kinds of letters are there?
Ans. there are two kinds of letters
1) Formal Letters, These are written by the officials and organisation.
20 Informal letters, these are written unofficially and are also called personal letters.
93. What is the format of a letter?
Ans. format style and form of a letter means the arrangement of different parts of letter on the paper.
94. What are the styles or formats of a formal letter?
Ans. Block style 2. Semi- Block style 3. Full block style 4. AMS simplified style
95. What are the major kinds of business letters?
Ans. Following are the major types of letters
1. Enquiry Letter; written for getting information from the suppliers about goods and services.
2. Order Letter; It is written to place an order for purchasing something.
3. Claim letter; It is written by the customer to replace a thing service or policy.
4. Adjustment letter ‘written for the compensation of a complaint.
5. Credit letter. Written by a company or person to request supply on credit.
6. Collection letter; a letter written for asking the overdue payment.
7. Sales letter; written for persuading the people to purchase a product or service.
8. Goodwill Letter; it includes congratulation invitation, sympathy condolence etc.
9. Letter of complaint; it is written to complain about the quantity or quality of the supplied goods.
96. What are the essential parts of a business letter?
Ans. A letter has seven essential or standard parts
1. Letter head or heading. (Writer’s address)
2. Date
3. Inside address(receiver’s address)
4. Salutation(courteous way of beginning a letter)
5. Body of letter(The main message of the letter)
6. Complimentary close (formal and courteous way of closing a letter)
7. Signature(Name and signature of the writer)

Chapter 12 ........Writing Job Application
97. How many kinds of Job application are there?
Ans. There are two kinds of job application
1-Solicited (Requested) job application
It is an application that is written in response to an advertisement.
2-Unsolicited job application.
It is an application that is written to future employer who has not advertised the jobs yet. The applicant hears about a vacancy or just sends the application supposing that there might be a job.
98. What is Resume Or CV?
Ans. Curriculum Vitae or CV that is also called ‘Resume’ is the brief description of the applicant’s qualifications, personal details experience interests and references.
99. What is job Description?
Ans. The details about the job or work
Akram Saqib GCC Sahiwal


Section 2 ………Match the columns A and B and write answer in the column C
Chapter 1
A B C
1-Communis
2-Communico
3-Communication
4-Skill
A-To share
B-Common
C-Expertness
D-Market value
E-exchange of ideas B
A
E
C


SET 1 SET 2
A B C A B C


1-Denotation
2-Connotation
3-Inform
4-Filtering
5-Abstracting
6-To persuade A-Dictionary meaning
B-A part of letter
C-Personal reaction
D-two way process
E-purpose of communication
F-a type of speech
G-omission of needless parts
H-object of communication
I-focus on some detail A
C
E
G
I
H

CHAPTER 2
SET 1 SET 2
A B C A B C
1-FEEDBACK
2-Channel
3-sender
4-receiver a-medium
b-encoder
c-process
d-receiver’s response
e-decoder D
A
B
E 1.source
2.encoding
3.decoder
4.context a. Understanding message
b-background to communication
c. sender
d. rough idea of contents
e .PROCESS OF COMMUNICATION C
E
A
B
SET 3
A B C
1. DECODING
2. DISTRACTION
3. BARRIER
4. TRANSMISSION a) COMPONENT OF COMMUNICATION
b) HURDLE IN COMMUNICATION
c) INTERRUPTION
d) THIRD STEP OF PROCESS
e) TWO WAY PROCESS A
C
B
D

CHAPTER 3............. KINDS OF COMMUNICATION
SET 1 SET 2
A B C A B C
1-Proxemics
2. Gestures
3. Paralanguage
4. kinesics A. Movement of hands and body
B. Study of body language
C. Study of time
D. Space
E. Voice quality
F. Process of communication
D
A
E
B 1. Posture
2. Verbal
3. Oral
4. chronemics a-Study of expression
b-Study of time
c-Style of standing walking
d-Study of body language
e-Spoken words
f-Consisting of words C
F
E
B

CHAPTER 4 SEVEN C’S
SET 1 SET 2
A B C A B C
1-7 C’S
2-CLARITY
3-CONCISENESS
4-COMPLETENESS a-Answer all questions asked
b-Sharing feelings
c-Principle of communication
d-Uses easy words
e-Delete needless words
f=A component of communication C
D
E
A 1-Consideration
2-Courtesy
3-Concreteness
4-Who what when where why A-5 W’S
B-Politeness
C-Specific and vivid
D-Brevity
E-You attitude
F-Process E
B
C
A

CHAPTER 5 LISTENING
SET 1 SET 2
A B C A B C
1-LISTENING
2-RECEIVING
3-FOCUSING
4-DECIPHERING A-Ability to hear
B-Biological gift
C-Acquired skill
D-Limiting attention
E-Assign meaning F-Written part C
A
D
E
1-Listening
2-Accepting
3-Empathy
4-Prejudgment A-Interpret message
B-45%
C-Understand feelings
D-Too early decision
E-Block listening
F-Message analysis B
A
C
D

CHAPTER 6 SPEAKING
A B C A B C
1-appearnace
2-monotone
3-diction
4-pronunciation A. choice of words
B. a way of speaking
C .Bores the audience
D .how one looks
E. speaking words
F. a communication component D
C
A
E 1.To inform
2.To ignore audience
3.To overcome
4.To organise A. Non verbal behaviour
B. purpose of speaking
C. barrier of speaking
D. planning of speech
E. technique to improve speech
F. Facial impression B
C
E
D

Chapter 7 Oral Presentation
A B C A B C
1.Pitch
2.volume
3.word rate
4.posture A. Pronunciation
B. Speaking speed
C. Highness or lowness of voice
D. Loudness or softness of voice
E. way of sitting or standing
F. Oral delivery C
D
B
E 1.Purpose
2.Rehearsal
3.Impromptu
4.Audience
A. practice for performance
B. must be analyzed
C. A written communication
D .First preparation step
E. A way of speech
F. Visual aids
D
A
E
B

A B C
1. EXTEMPORANEOUS
2. SPEECH
3. MEMORISED
4. MANUSCRIPT READING A. Speech is crammed
B. Paper is read out
C. Has four parts
D. Best way of delivery
E. An unprepared speech
F. Oral presentation D
F
A
B

CHAPTER 8 Reading
A B C A B C
1.READING
2.SKIMMING
3.SCANNING
4.VOCABULARY
a-WORDS KNOWN TO A PERSON
b-A WAY OF WRITTEN COMMUNICATION
C-A COMMUNICATION SKILL
D-QUICK WAY OF DISCOVERING INFORMATION
E-GENERAL VIEW OF READING MATERIAL
F-PROCESS OF COMMUNICATION C
E
D
A
1-READ ACTIVLEY NOT PASSIVELY
2-INTENSIVE READING
3-RECOGNOSE THE WORDS
4-EXTENSIVE READING A-PROCESS OF READING
B-KIND OF READING
C-PRINCIPAL OF READING
D-HAVING GENERAL VIEW

E-READ MUCH FOR FUN OR REASEARCH D
C

A

E


CHAPTER 9 ......................COMPREHENSION
A B C A B C
1-Precis
2-Context
3-Comprehension
4-Title a-relevant ,brief attractive
b-Understanding
c-Summary
d-Oral communication
e-Non verbal communication
f-Words around a given word C
F
B
A

CHAPTER 10 WRITING
A B C A B C
1-WRITING
2-PREWRITING
3-PRESENTING
4-PROOFREADING A-Final step in writing
B-checking for errors
C-A passive process
D-people spent 9% of their time
E-Preparation to write
F-Oral communication D
E
A
B 1-Manipulation
2-Structuralisation
3-Assimilation
4-Organise ideas a-Outlining the idea
b-going deeper in meanings
c-forming letters of alphabet
d-forming phrases
e-writing principle C
D
B
E


CHAPTER 11.............. WRITING LETTERS
A B C A B C
1-LETTER HEAD
2-SALUTATION
3-SIGNATURE
4-ENCLOSURE A-address of receiver
B-final compulsory part
c-note of things attached
d-address of sender
e-note of copies sent
f-precedes body of letter D
F
B
E
1-Inside address
2-Subject
3-post script
4-colpmlementary close a-belongs to sender
b-last thing on a letter
c-belongs to receiver
d-theme of letter
e-agree with salutation
f-uses four lines C
D
B
E


A B C A B C
1-SALES LETTER
2-GOOD WILL LETTER
3-COLLECTION LETTER
4-CLAIM LETTER A-THANKS WELCOME
B-POINTS OUT A DEFECT
C-PLACES AN ORDER
D-ASK TO BUY
E-ASKS FOR PAYMENT
F-SETTLES A DISPUTE D
A
E
B
1-Dear Sir
2-Yours truly
3-CC
4-COMPLAINT ABOUT GOODS a-complementary close
b-salutation
c-subject line
d-copy notation
e-date
f-subscription B
A
D
c
CHAPTER 12- JOB APPLICATION
A B C
1-UNSOLICITED
2-SOLICITED
3-RESUME
4-DETAILS ABOUT JOB A-ADVERTISED
B-JOB DESRIPTION
C-CV
D-UNADVERTISED D
A
C
B
SECTION 3 ...................................................................... Fill in the blanks
Chapter 1- Communication
1-Act of producing verbal or non verbal message is called……………
2-Communication may be verbal or……………………….
3-Communication is a ………….way process.
4-Communication occurs in the mood of ……………..understanding.
5-The basic purpose of communication is to ………………..
6-The process of focusing on some details is called…………..
7-Omission of undesirable parts of a message is called……………
8-Communication skills are …………….in number.
9-The meanings on which most people agree are called…………..
10-The meanings that arouse personal reaction are called………….
11-Information up down and across the organization are called……..
12------communication carries information in and out of the organization.
13-A conclusion made by reasoning is called ……………
14-The study of choice of words is called…………..
15-Communication taking place between peers is called……….
16- Every person sensory …………..is different.
17-Communication is a …………of ideas facts opinions and experiences.
18-Communication is life ………..of every organization.
19. Effective communication has a great ……….market value. 20-communication holds a key to ……………
1-Communication 2-nonverbal 3-two 4-mutual 5-inform 6-abstarcting 7-filtering 8-four 9-denotative 10-connotative 11-internal 12-external 13-inferring 14-diction 15-horizontal 16-perceptions 17-exchange 18.blood 19-global 20- success
Chapter 2- Communication Process
1-Effective communication brings desired ……………….
2. Step by step flow of information from sender to receiver is called………….
3-Act of designing message is called ……………
4-Changing the symbol of message into meanings is called……
5-……………is the response of the receiver sent to sender.
6-……… is the means through which message travel from sender to receiver.
7-Silence is also used as …………..
8- Usual dictionary meanings of a word are called………
9-Slanting is the …………….statement in presenting facts.
10-Communication process consists of …………….components.
11-The source…………….the message.
12-The sender may be called………….
13. The receiver of the message is called…………….
14-The success of message is evaluated from ……………
15- Factors that block the way of communication are called…………
1-Results 2-communication process 3-encoding 4-decoding 5- feedback 6-media 7- feedback 8-denotation 9-biased 10-seven 11-encodes 12-encoder 13-decoder 14-feedback 15 barriers
Chapter 3 KINDS OF COMMUNICATION
1-Verbal communication is the process of communication with ---------------
2-In verbal communication words are used as----------------------
3-Non verbal communication is process communication without --------------------
4- Appearance means how one ……………….
5-Words are spoken in ……………..communication
6-In verbal communication ……are used as medium.
7- The study of body language is called……………………..
8- The study of space language is called…………………….
9- The study of time is called……………
10- The voice quality and extra sounds that we while speaking are called…………………
11- A way in which a person stands, walks, or sits is called……
12- Expressive movement of a part of body is called……….
13. …………..communication is divided into oral and written communication.
14- Oral communication is also called ……………..communication.
15. Oral communication brings immediate…………….
16- …………of meaning of message is the main disadvantage of oral communication.
17.85 % of our communication comes through ……………..communication.
18- Two persons while communing with each other should be ……….. Inches away from each other.
Answers
1-words 2-medium 3-words,4- looks, 5-oral 6-words 7-kinesics,8-proxemics 9- chronemics 10-paralanguage 11-posture 12-gesture 13.verbal 14- interpersonal 15-feedback 16- Distortion 17- non-verbal 18-13 to 16
Chapter 4 C QUALITIES
1-Principles of good communication are also called ………C Qualities
2-The C Qualities are ……………..in number. 7
3-Conciseness means to say something in the ………….possible
Words. Fewest
4-…………………is the accuracy of form language and expression. Correctness
5- You attitude is also called……………….Consideration
6- A specific ,definite and vivid message is ………………Concrete
7-Sender and receiver differ in their mental ………………approach/filters.
8-Please and thank you are …………..words. courteous
9-Cliché refers to an ……………phrase. Old/orthodox
Chapter 5 LISTENING SKILLS
1-Hearing with attention is called…………….(Listening)
2-Listening is a process in which …………….elements are involved.(Five)
3-In listening ……………..means our ability to hear.(Receiving)
4- In listening …………..means limiting our attention to a specific voice.(Focusing)
5-In listening …………….means assigning meanings or decoding the words received.(Deciphering)
6-We spend our ----------------% time in listening.50
7-The rate of speech is between ……………words per minute.80 and 160
8-Thinking speed is ……………times faster than speaking speed.4
9-Noise and poor lighting are part of …………distraction. external
10-Day dreaming and headache becomes ………….distractions. internal listening
11-Listening is an active process of receiving ………….stimuli. Oral
12- Hearing is ……………listening. Not
13-Hearing is a ………………..and unconscious activity. Passive
14-Listening is an active and ………….process. conscious
15-Difference between speaking and listening


speed is called…….lag time
Chapter 6 ......................Speaking
1-We spend …………..% time in speaking. 30
2-Physical behaviour means how one …………looks
3-Vocal behaviour means how one ………..sounds
4-Speech is mode of communication in which a message is conveyed through …………..words. spoken
5-Improve your non verbal …………for effective speech. behaviour
6-Highness or lowness of voice is called …………pitch….
7- A speaker impresses the audience with physical and …………behaviour. Vocal
8-You can overcome ………….by effective planning and preparation. (Nervousness
9-Adapt your speech to the …………….( Audience)
10-poor body language may be a ……………to effective speech. (Barrier)
CHAPTER 7 ...........ORAL PRESENTATION
1-On the spur speech is called ............(Impromptu)
2-In speaking pitch should be ................(Varied)
3-Average Word rate of speaking is 80 to ..........word per minute. 160
4- Lack of variety creates ...........(MONOTONY)
5-Use your body movement as an aid not as ............(DISTRACTION)
6-Adapt your posture to the audience ...........(NUMBER/Size)
7-Extemporaneous method allows speaker to use .......(NOTES)
8-The first step in preparing oral presentation is to determine the ................(purpose
9- While preparing speech ,the speaker should ............the audience(analyse
10- There are .........ways of oral presentation(four
11- The best way of making a speech is .......(extemporaneous)
12- In ...........delivery, a speech is made with the help of notes. (extemporaneous
13- In .........delivery ,the speaker fears to forget.(memorised
14- In ........delivery speech is read out from the paper.(reading
15- Charts ,graphs tables etc are called ............(visual aids
16- A good speech has ..........parts. (three)
CHAPTER 8......................... READING
1-Reading is a ...........skill(productive
2-Of their time people spend ..........% on reading.(16
3-College work involves .............% reading.(85
4-General view of reading is called.............(skimming
5- Looking for a specific piece of information in a text is called ................(scanning
6- A student should adopt ...............reading.(intensive
7-Reading in a leisure time is known as ..........(extensive)
8-Reading is to mind what ...........is to body.(exercise)
9-Reading maketh a man ...............(full)
10-While reading move your ........not head.(eyes)
11-The book should be ..........to 15 inches away from eyes.(13)
12-Read by ...........not by words.(phrases)
13-Extensive reading stresses on .............(fluency)
CHAPTER 9 COMPREHENSION
1-Comprehension means ..............(understanding)
2-To judge reader’s ability of understanding by questions and answers is called ..........(comprehension)
3-Answer to question should be in .........sentence.(complete)
4-Try to understand the meaning unknown words from .........(context)
5-The answer to the ............should be complete and relevant.(question)
6-.............means words or sentences around a given word.(Context )
7-The length of précis should be ........of the original text.(one third)
CHAPTER 10 .......................WRITING
1-Writing is an active and ...........skill.(productive)
2-Writing maketh an .........man.(exact)
3-Writing is neither easy nor ...........process.(spontaneous)
4-Writing requires production of ............symbols.(graphic)
5-..............is the order of ideas in which they are presented .(organisation)
6-People spend ..........% of their time in writing.(9)
7-Important information is put into .........instead of speaking.(writing)
8-Presenting is the ..........step in writing process.(final)
CHAPTER 11 LETTER WRITING
1-An ..........letter is a request for getting information.(enquiry)
2-A response to a claim letter is called...........(Adjustment letter)
3-A credit person checks three ............of the applicant.(C’s)
4-The ...........format does not use salutation and complimentary close.(simplified)
5-There are .........compulsory letter parts. Seven)
6-The first compulsory letter part is called............(Letterhead)
7-..................is the address of the person who sends the letter.(Letter head)
8-.............is the address of the person who receives the letter.(Inside address)
9-The last compulsory letter part is called ............(Signature)
10-The ................lets the receiver know at the glance what the letter is about.(Subject)
11-In the full block format all the parts of letter make one........ At the left hand margin. (block)
12-In block format inside address ,date ,complimentary close and signature are arranged on the ................(right hand margin)
13-In semi block style every paragraph is ..........(indented)
14-Using no punctuation mark is called..........(open style)
15-Letter to relatives and friends are called ..........letters.(personal)
16.Letter to editors are kind of ..............(Formal letters)
17-.......... format eliminates salutation and complimentary close.(AMS)
CHAPTER 12 JOB APPLICATION
1-A job application is like a ...........letter.(sales
2-The major purpose of the job application is to ...........the employer.(convince
3-There are .........types of job application.(two
4- The job application may be solicited or .........(unsolicited
5-The application written in response to an ad is called ...............(solicited
6-The application for which no ad was given is called ................(unsolicited
7-The detail about job is called ...........(job description)
8-The other name of CV is ................(resume
9-The applicant should focus on the interest of the ......(employer
10-Generally a job application has .........parts.(three
11-Written request for job is called.......(job application)
12- CV is the abbreviation of curriculum.........( CURRICULLUM vitae)
Akram Saqib AP GCC SAHIWAL
SECTION 4 CHOOSE THE CORRECT OPTION (MCQ’S)
CHAPTER 1
1. The word communication comes from the ...................language.
a)German b)English c)Latin d)Italian
2-The communication means
a)To share b) to talk c) to tackle d) to discuss
3-The basic purpose of communication is
a)To inform b) to form c)to confirm)to reform
4- the process of focussing on some details is called
a)Abstracting b)inferring c)choosing d)deciphering
5-conclusion made by reasoning from evidence are called
a)Results b)ideas c) inferences d)opinions
6-the meanings on which most people agree are called
a)Connotative b)figurative c)responsive d)denotative
7-the meanings that arouse personal reaction are called
a)Connotative b)denotative c)active d)creative
8- the problems in which words and symbols convey different meanings to different people are called
a)Bypassing b)communication c)slanting d)stereotyping
9-communication from higher to lower ranks is called
a)Backward flow b)outward c)downward d)forward
10-communication between peers is called
a)Horizontal b)equal c)upward d)downward
11-the Latin word communico means
To care b)to share c)to start d)to stare
12.communication is a process of conveying
a)Message b)money c)books d)parcel
13-communication is to persuade the
a)sender b)receiver c)customer d)buyer
14-communication is ..............of every organisation.
a)Life blood b)process c)warning d)reality
15-communication is necessary for
a)promotion b)progress c)prosperity d)all
key
1-d
6-d
11-b 2-a
7-b
12-a 3-b
8-a
13-b 4-a
9-b
14-a 5-c
10-b
15-d

CHAPTER 2
1-The first step in communication process is
a)conception b)encoding c)transmission d)reception
2-The last step in communication process is
a)conception b)encoding c)transmission d)feedback
3-Attributing different meanings to same word is called
a)by passing b)slanting c)stereotyping d)fact
4-frozen evaluation is called
a)stereotyping b)gap c)slanting d)ideology
5-Biased statements in presenting facts is called
a)slanting b)bypassing c)encoding d) feedback
1-a 2-d 3-a 4-a 5-a
6-There are ................components of communication process
a)four b)five c)six d)seven
7-The person who sends the message is
a)encoder b)decoder c)receiver d)postman
8-The process of putting ideas into the message is called?
a)encoding b)decoding c)reading d)listening
9-Listeners and readers are
a)Encoders b)mode C)decoders d)channel
10- Feedback is the response of the
a)sender b)receiver c)source d)encoder
11-Sucees of message is evaluated through
a)channel b)sender c)language d)feedback
12. Factors that block the way of communication are called
a)problems b)barriers c)systems d)sources
6-d 7- a 8-a 9- a10- b 11- d 12- b
CHAPTER 3
1-Verbal communication coveys message through
a)words b)gestures c)touch d)postures
2-In verbal communication words are used as
a)weapons b)helpers c)guides d)medium
3-In oral communication words are
a)spoken b)written C) deleted D)selected
4-Non-verbal communication is a communication without
a)words b)gestures c)forms d)touch
5-The study of body language is called
a)kinesics b)proximics c)chronomics d)phonetics
6-The study of time is called
a)kinesics b)proximics c)chronomics d)phonetics
7-The study of space is called
a)kinesics b)proximics c)chronomics d)phonetics
1-b 2-d 3-a 4-a 5-a 6-c 7-a
CHAPTER 4
1-Principles of effective communication are called.
a)C qualities b)5 C’s c)6 C’s d)8C’s
2-Clarity is achieved by choosing ..........words
a)easy b)hard c)long d)difficult
3-A concise message is complete without being
a)clear b)brief c)wordy d )correct
4-Completeness f message depends on
a)2 W’s b)5 W’s c)7 W’s d)w and h
5-Consideration is also called
a)we attitude b)you attitude c)he attitude d)I attitude
6-If we want to be concrete we must be
A)general b)vague c)indirect d)definite
7-Old orthodox and tired phrases are called
a)Statements B)idioms c)clauses d)Clichés
8-A letter written in courteous way seems
a)smiling b)crying c)walking d)talking
1-a 2-a 3-c 4-b 5-b 6-d7-d 8- a
CHAPTER 5.......... Listening
1-Listening is an acquired
a)skill b)quality c)feature d)thing
2-Skill is a practised
a)growth B)ability C)programme D)scheme
3-Listening is complex and selective process of
A)4 elements B)5 elements C)6 elements D) 7elements
4-We spend on listening nearly
A)30% B)40% C)50% D)60%
5-Our ability to hear voices is called
A)speaking B)deciphering C)storing D)receiving
6- Limiting our attention to specific voice is called
A)focusing B)deciphering C)storing D)receiving
7-Assigning meanings to the words received is called
A)speaking B)deciphering C)storing D)receiving
8-People wrongly think that hearing is
A)Listening B)speaking C)reading D)writing
9-Understanding speaker’s feeling is called
A)sympathy B)empathy C)telepathy D)antipathy
10-Of all communication skills the most used skill is
A)listening B)writing C)reading D)speaking
11-Listenimng is an active process of receiving stimuli named
A)aural B)oral C)visual D)nasal
12-Semantic stereotypes are words that are
A)pleasing B)annoying C) curt D)polite
13-Monotone bore the
a)speaker b)listener c) orator d)writer
14-Psuedo listening is
a)attentive b)inattentive c) intensive d)extensive
answers
1-a 2-b 3-b 4-c 5-d 6-c 7-d
8-b 9-b 10-d 11-b 12-b 13-b 14-b

CHAPTER 6 ..........Speaking
1-Speech is an index of
a)face b)body c)mind d) man
2-Extemporaneous method is a method of
a)writing b)speaking c) listening d) reading
3-Focussing on voice during speech adds to
a)verbal b) non verbal impression c)formal d)negative
4-Speaking in vast context mans
a)inquiry b)speech c)interview d)dialogue
5-All speech is
a)persuasion b)amusement c)comfort d)request
6-Physical behaviour means how you
A)talk B)sound C)write D)look
7-Vocal behaviour means
a)look b)sound c)talk d)walk
Answers
1-a 2-b 3-b 4-b 5-a 6-d 7-b
CHAPTER 7 Oral Presentation
1-First step of preparing oral presentation is to determine the
A)audience B)Purpose C)message D)topic
2-Practice for best performance is called
a)attempt b)preparation c)rehearsal d)grooming
3-The kinds of speech are
a)4 B)5 C)7 D)2
4-The best way of oral presentation is
a)impromptu b)memorised c)reading d)extemporaneous
5-Making speech with help of notes is called
a)impromptu b)memorised c)reading d)extemporaneous
6- Speech without prior preparation is called
a)impromptu b)memorised c)reading d)extemporaneous
7- Stress on important words may impress the
a)speaker b)listener c)reader d) writer
8-Highness or lowness of speakers voice is called
a)pitch b) tone c) speed d) quality
9-Body movement should be used as aid not as
a)barrier b) distraction c)dance d)movement
10-Loudness or softness of speaker’s voice is called
a)volume b) pitch c)quality d)sound

answers
1-b 2- c 3- a 4- d 5- d 6- a 7-b 8-a 9-b 10- a
CHAPTER 8 Reading
1-Move your eyes not head during
a)writing b)reading c)listening d)dancing
2-Reading by phrase is better than reading by
a)words b) letters c) sentences d) pages
3-Careful and slow reading is called
a)intensive b)extensive c) fast d)scanning
4-Extensive reading is a sort of
a)outside reading b)inside c)indoor d)outdoor
5-Reading a passage very quickly is called
a)scanning b)skimming c)reviewing d)studying
6-Looking for a specific piece of information in a text is called
a)scanning b)skimming c)reviewing d)studying
7- A student needs
a)extensive b)intensive c)skimming d)scanning
answers
1-b 2-a 3-a 4-a 5-b 6-a 7-b
CHAPTER 9 Comprehension
1-The word comprehension means
a)listening b)understanding c)speaking d)answering
2-Answer in comprehension should be
A)complete b)sketchy c)disorganised d)faulty
3-Words or sentences around given word are
a-preface b)reference c) context d)explanation
4-Comprehension passage requires intensive
a)listening b)speaking c)writing d)reading
5- In vast context comprehension means answering
a)letters b)calls c)questions d)reports
6- Answer should be according to
a)-passage content b)your knowledge c)book d) time
answers
1-b 2-a 3-c 4-d 5-c 6-a
CHAPTER 10 Writing
1-Write to express not to
a)compress b)depress c) impress d)suppress
2-People spend on writing
a)9% b)19% c29% d)39%
3-The first step in writing process is
a)proof-reading b)prewriting c)presenting d)revising
4-Cheking for errors in written material is called
a)proof-reading b)prewriting c)presenting d)revising
5-The least used communication skill is
a)speaking b)writing c)reading d)writing
6-Before writing your ideas first
a)analyse b)organise c)assess d)evaluate
7-Forming sentences with words is called
a)manipulation b) structuralization c)comprehension d)communication
Answers
1-d 2-a 3-b 4-a 5-d 6-b 7-b

CHAPTER 11 Letter Writing
1-In block format each line begins at the
a)right b)left c)centre d)below
2-The first part of letter is
a)body b)salutation c)letterhead d)date
3-Complimentary close should be in accordance with
a)salutation b)body c)heading d)subject
4- To enclose some document with letter we use
a)copy notation b)attention c)subject d)enclosure
5-A letter requesting some information is called
a)claim b)enquiry c)order d)sales
6-A letter pointing some defect in purchased goods is called
a)claim b)enquiry c)order d)sales
7-A letter asking for payment of overdue amount is called
a)claim b)enquiry c)collection d)sales
8- Sales promotion letters are kind of
a)personal b)business c)friendship d) informal
9- Semi block style letter each paragraph is
a)underlined b)indented c)closed d) spaced
10-Every part of letter is punctuated in
a)closed punctuation b)open c)formal d) personal letter
answers
1-b 2-c 3-a 4-d 5-b 6-a 7-c 8-b 9-b 10-a
CHAPTER 12 Job Application
1-A written request for job is called
a)inquiry b)employment letter c)order letter d)complaint
2-Summary of personal ,educational and professional life is called
a)CV b)reference c)compliments d)regards
3-Application for the job in response to advertisement is called
a)solicited b)unsolicited c)valid d)due
4- Application for the job written without the announce of the vacancies is called
a)solicited b)unsolicited c)valid d)due
5- CV is also called
a)resume b)story c)service d)letter
6-Through job application we sell our
a)services b) goods c)things d)products
answers
1-b 2-a 3-a 4-b 5-a 6- a
Compiled by
AKRAM SAQIB
ASSISTAN T PROFESSOR (English)
GCC SAHIWAL

No comments:

Post a Comment